Hindoestaans huwelijk!! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Kim Marel - WaarBenJij.nu Hindoestaans huwelijk!! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Kim Marel - WaarBenJij.nu

Hindoestaans huwelijk!!

Door: Kim

Blijf op de hoogte en volg Kim

14 September 2008 | Suriname, Paramaribo

Na het heerlijke White beach vroeg dr Chin me de dag erop mee naar een hindoestaans huwelijk. Wat was dat gaaf zeg. Echt iets wat je maar 1 keer in je leven meemaakt, tenzij je natuurlijk met een hindoestaan trouwt.
Ik ging met Trisha en dr Chin erheen. Omdat Shilta er niet bij was had hij zijn tupperware bakjes meegenomen, hahaha!!
Bij aankomst zag ik prachtig geklede mannen in echt hindoestaanse klederdracht en vrouwen en kinderen in superkleurijke jurken. De broer van de bruidegom verwelkomde ons bij de ingang die versierd was met lampjes,bloemen en voile stof.
Verder stond er buiten een heel orkest, dat zou gaan spelen zodra de bruidegom zou arriveren.
Het huwelijk gaat ongeveer als volgt;
(Voor deze avond zijn er al twee avonden geweest waarbij de bruid en bruidegom afzonderlijk van elkaar bepaalde dingen moeten doen. Dus zo'n huwelijk kost heel wat centjes!)

De familie van de bruid betaald het huwelijk en bouwt hun eigen woning om tot droompaleisje inclusief een soort prieeltje waar uiteindelijk de inzegening plaatsvindt! De bruid wacht ergens in een kamertje tot de bruidegom arriveert. Vervolgens komen alle kennissen en vrienden binnen. Die geven geld of andere kado's en nemen plaats. Vroeger werd precies op een lijst bijgehouden hoeveel elke gast als geschenk gaf. De familie van de bruid stond als het ware in de min bij deze mensen. Als een zoon of dochter van dat gezin dan later trouwde moesten zij precies hetzelfde bedrag terugbetalen als huwelijksgeschenk. Tegenwoordig is dit bij deze stroming van de hindoe's verleden tijd.Zodra de bruidegom arriveert (in dit geval in een witte giga hummer) klinkt er leed gezang en muziek en wordt er vuurwerk afgeschoten. De aanwezige mannen snellen zich naar de ingang om de bruidegom te verwelkomen. Zij begeleiden hem naar een troon, die vlak voor het prieeltje staat. Dit alles gebeurt terwijl een verklede vent in een vrouwen/clownskostuum met felle kleuren om hem heen danst/buikdanst/schudt met zn billen. Erg raar om dat te zien, maargoed we doen gewoon alsof t normaal is.
Wanneer de bruidegom zit, komt de moeder van de bruid. Zij schenkt de bruidegom gouden kettingen en voert een ritueel uit waarbij ze eerst met haar vinger een stip van verf op het voorhoofd zet en dan 5x met een kaars een rondje voor zijn gezicht maakt en gepofte rijst naar de familie van de bruidegom gooit. Als de moeder geweest is volgen alle getrouwde vrouwen dit voorbeeld en geven ipv kettingen geldbriefjes. Hierna neemt de bruidegom plaats in het prieeltje waar de priester op hem wacht. Er zijn 2 ingangen om het prieeltje binnen te gaan, vanuit het oosten en vanuit het westen.De bruid komt dus via de andere kant. (vraag me niet of dit het oosten of westen was, want zo goed was mn orientatie daar niet!)
In het midden van het prieel lag een mozaiek van geverfde rijstekorrels en eromheen 4 doeken waarop men moest zitten. Eerst werd de bruidegom door de priester toegesproken, in NL en in het Sanskriet (lastig). Hierna kwamen de ouders van de bruid en spraken zij de bruidegom toe. Daarna kwem de bruid in een prachtige jurk met allemaal glitters. Mn oma zou m prachtig vinden!! (jammer van de neusring en de blote buik, maarja het hoort nou eenmaal zo) De ouders van de bruidegom vertrekken dan en worden afgewisseld door de ouders van de bruid. Ook dan vinden er weer rituelen plaats.Tot slot geeft de familie van de bruid haar letterlijk weg aan de bruidegom en vertrekken zij. Dan volgt de ware inzegening van het huwelijk en moet het stel allerlei dingen eten, met vuur bewegen etc. Dan staan zij op en doen 5 passen naar het noorden waarbij na elke pas een spreuk in Sanskriet wordt opgelezen. Daarna worden de schoenen van de bruidegom weggehaald bij de ingang van het prieel (zodat hij niet meer weg kan lopen van de bruid) en gaan zij samen naar een kamertje apart om de eten.

Deze plechtigheid duurt enkele uren, maar in de tussentijd wordt er goed voor de gasten gezorgd! Zo deelt men van alles uit en neemt steeds een groep gasten plaats aan de lange tafel achterin. Hier wordt vervolgens gedekt en eten voor je opgeschept. Je knikt als je t wilt en anders schudt je nee. Toen het moment van de waarheid. Ik had iets van rijst met kerrie achtige saus erover en roti en pompoenachtig iets en aardappels en kouseband op mn bord. En alles moest met je handen gegeten worden volgens een speciale 'schuif met je duim t naar binnen' teckniek! Te cool!! En ook erg lekker en een beetje pittig, maar te doen.
Na de plechtigheden volgt het optreden van de band en begint het ware feest!! Dit gaat tot de volgende ochtend door alleen zo lang hebben we t niet volgehouden. Maar het was echt ongelofelijk prachtig!

Zie alle foto's die ik nu eindelijk erop kan plaatsen dankzij michiel!!

xxx Kim

• 14 September 2008 - 20:10

Joad:

Fijn dat all went okay en ik ga morgen even alles bekijken, leuk dat alle foto;s so goed gaan, Kim, keep it up and all is great, Je OOm.

• 15 September 2008 - 11:29

Liselotte:

he kim,zeker jammer van die kamer maar gelukkig heb je genoeg geluk ;) dat huwelijk klinkt zeker heel gaaf!geniet lekker verder!kus

• 15 September 2008 - 21:12

Carlie:

hoi kim, wat leuk om zo regelmatig op de hoogte gehouden te worden van al je belevenissen! relaxed dat je een nieuw onderkomen hebt weten te vinden en inderdaad gezellig om lekker tussen de studentjes aldaar te zitten. x en tot snel